Lake-karak.jpg
ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΚΙΝΑ ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
20 ΗΜΕΡΕΣ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1η Ημέρα :AΘHNA/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ - ΜΠΙΣΚΕΚ [ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ]

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, το Μπισκέκ. Χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων, το Μπισκέκ είναι μια ευχάριστη πόλη με φαρδιές λεωφόρους και επιβλητικά κτίρια σοσιαλιστικής αρχιτεκτονικής. Ιδρύθηκε το 1825 και το 1926 μετονομάστηκε σε Φρούνζε, προς τιμήν του στρατηγού Φρούνζε, που ήταν στενός συνεργάτης του Λένιν. Το 1991 η πόλη ξαναπήρε το ιστορικό της όνομα.

2η Ημέρα : ΜΠΙΣΚΕΚ

Άφιξη στο Μπισκέκ και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας για πρωινό. Ακολουθεί ξενάγηση της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε μεταξύ άλλων το μουσείο ιστορίας, το μουσείο καλών τεχνών, το πάρκο Victory και το μνημείο "Manas on horse". Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

3η Ημέρα : ΜΠΙΣΚΕΚ - ΤΣΟΛΠΟΝ ΑΤΑ (270 km/5 ώρες)

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε οδικώς με κατεύθυνση προς τα ανατολικά και τελικό προορισμό την μικρή πόλη Τσολπόν Ατά, που βρίσκεται στη βόρεια όχθη της λίμνης Ισίκ Κουλ. Σε περίπου 80 km από το Μπισκέκ θα επισκεφθούμε τον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο Μπαλασαγκούν και τον περίφημο Μιναρέ Μπουράνα. Φθάνοντας στην Τσολπόν Ατά θα επισκεφθούμε το ενδιαφέρον τοπικό της μουσείο. Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στην κοντινή πόλη Μπουράνα, όπου θα παρακολουθήσουμε σόου με άλογα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

4η Ημέρα : ΤΣΟΛΠΟΝ ΑΤΑ, ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΚΡΙΓΚΟΡΕΒΚΑ, Λίμνη Ισίκ Κουλ, ΤΣΟΛΠΟΝ ΑΤΑ (40 km)

Πρωινή αναχώρηση για το φαράγγι Γκριγκόρεβκα, που είναι το μεγαλύτερο της περιοχής. Μετά την απολαυστική πεζοπορία μας, θα επιστρέψουμε στην Τσολπόν Ατά για να επισκεφθούμε το ανοιχτό μουσείο των πετρογλυφικών, που αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο. Σε έναν ανοικτό χώρο, που αποκαλείται εύστοχα "ο κήπος με τις πέτρες", βρίσκονται περίπου 42 βράχοι με χαραγμένα πετρογλυφικά που χρονολογούνται από το 800 π.Χ. Η ημέρα μας θα κλείσει με ρομαντική βαρκάδα στην λίμνη του "Ζεστού Νερού" (αυτό σημαίνει το όνομα Ισίκ Κουλ), η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ορεινή λίμνη στον κόσμο μετά την Τιτικάκα στις Άνδεις. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Διανυκτέρευση.

5η Ημέρα : ΤΣΟΛΠΟΝ ΑΤΑ - ΜΠΙΣΚΕΚ (270 km/5ώρες)

Πρωινή αναχώρηση για το Μπισκέκ. Στη διαδρομή μας θα επισκεφθούμε την κοιλάδα Μπουμ για να περπατήσουμε στο ηφαίστειο Konercheck. Η φυσική ομορφιά του τοπίου με τους κατακόκκινους επιβλητικούς βράχους κόβει την ανάσα. Τα παιχνιδίσματα του ήλιου ζωηρεύουν την περιοχή δίνοντάς της μωβ και κόκκινα χρώματα τις απογευματινές ώρες. Μετά από την μοναδική αυτή περιπατητική εμπειρία, θα συνεχίσουμε για το Μπισκέκ. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

6η Ημέρα : ΜΠΙΣΚΕΚ - ΟΣ - ΚΟΥΤΖΑΝΤ (Αλεξάνδρεια η Εσχάτη) [ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ]

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την πόλη Ος, τον τελευταίο σταθμό μας στο Κιργιστάν. Εδώ θα επισκεφθούμε το Ιστορικό Μουσείο και το βουνό Σουλεϊμάν, που θεωρείται το ιερό βουνό της Κιργιζίας. Υπήρξε ένας από τους κύριους τόπους προσκυνήματος των μουσουλμάνων και είναι η μόνη περιοχή της χώρας που ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στη συνέχεια θα επιβιβαστούμε σε πούλμαν και θα κατευθυνθούμε προς το Τατζικιστάν μέσω του συνοριακού σταθμού Κιζίλ Μπελ (5 ώρες). Αμέσως μετά τη διέλευση των συνόρων (100 km/1,5 ώρα) θα επισκεφθούμε ένα χωριό ντόπιων και θα συνεχίσουμε οδικώς για την Κουτζάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Τατζικιστάν, κτισμένη στο σημείο που βρισκόταν η Αλεξάνδρεια Εσχάτη. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

7η Ημέρα : ΚΟΥΤΖΑΝΤ - ΠΕΝΤΖΙΚΕΝΤ

Πρωινή ξενάγηση στο Κουτζάντ με επίκεντρο το ιστορικό - αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται δίπλα στα ερείπια των αρχαίων οχυρώσεων. Στο μουσείο, πέρα από τα στοιχεία και ευρήματα της τοπικής ιστορίας, παρουσιάζεται σε μια μεγάλη αίθουσα η ζωή και η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ένα πολύ ωραίο σημείο της πόλης είναι η πλατεία της αγοράς που πλαισιώνεται από όμορφα θρησκευτικά κτίρια. Αφήνουμε το Κουτζάντ και κατευθυνόμαστε προς τα νότια με προορισμό το Πεντζικέντ. Στη διαδρομή περνάμε από μια ακόμα ιστορική πόλη, το Ισταραβσάν, την αρχαία Κυρούπολη, κόμβο της αρχαίας Σοδγιανής από την εποχή των Αχαιμενιδών. Φθάνοντας στο Πεντζικέντ το απόγευμα, θα δούμε τα ερείπια της αρχαίας Σογδιανής και το μνημείο του ποιητή Ρουντακί, πατέρα της περσικής ποίησης. Σε όλες τις διαδρομές μας θα έχουμε συνοδό το πανέμορφο ορεινό τοπίο και το φιλόξενο χαμόγελο των ντόπιων χωρικών. Η διανυκτέρευσή μας, άλλωστε, στο Πεντζικέντ θα γίνει σε ξενώνα-τοπικό σπίτι, νιώθοντας έτσι τον πραγματικό χαρακτήρα της χώρας και των κατοίκων της.

8η Ημέρα : ΠΕΝΤΖΙΚΕΝΤ - ΝΤΟΥΣΑΜΠΕ

Από το σημαντικό γεωγραφικό πέρασμα του Πεντζικέντ που οδηγεί και προς τη Σαμαρκάνδη στα δυτικά, κατευθυνόμαστε ανατολικά για να θαυμάσουμε μια ακόμα ορεινή διαδρομή του Τατζικιστάν. Περνάμε το μεγάλο τούνελ Ιστικλάλ που παρακάμπτει ένα μέρος του ορεινού δρόμου και φθάνουμε στην πρωτεύουσα των Τατζίκων, Ντουσάμπε. Στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, ο προσδιορισμός "τατζίκ" σημαίνει "Πέρσης". Η πρωτεύουσα της μικρής αυτής και πιο πρωτόγονης χώρας είναι το σημείο που αναδεικνύει την ιδιότυπη περσική κουλτούρα. Κοντά στις οροσειρές του Παμίρ και στα σύνορα με την Κίνα, η Ντουσάμπε, ένα απομακρυσμένο διοικητικό κέντρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κρατά ζωντανή της περσόφωνη πολιτιστική κληρονομιά αυτής της "γωνιάς" της αρχαίας αυτοκρατορίας του Δαρείου. Ξενάγηση της πόλης με κύρια σημεία την πλατεία Ismail Samani, το παζάρι και το εθνικό μουσείο, όπου θα δούμε μια επιτομή της ιστορικής πορείας της χώρας με αναφορές στην περσική αυτοκρατορία, το αρχαίο ελληνοβακτριανό βασίλειο, τις γειτονικές βουδιστικές παραδόσεις και το μουσουλμανικό παρελθόν. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

9η Ημέρα : ΝΤΟΥΣΑΜΠΕ - ΚΑΛΑΪΚΟΥΜΠ

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για μια συγκλονιστική διαδρομή περίπου 250 χιλιομέτρων (6-7ώρες) μέσω του περάσματος Κομπού-Ραμπάτ, που βρίσκεται σε υψόμετρο 3.250 μέτρων, με προορισμό το Καλαϊκούμπ. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας θα κάνουμε στάση στο Obi Garm, ένα πανέμορφο χωριό που είναι γνωστό για τις ζεστές πηγές του, άλλωστε αυτό σημαίνει και το όνομά του, "Ζεστό Νερό". Επόμενη στάση μας το φαράγγι Tavilarda. Συνεχίζουμε για το Καλαϊκούμπ. Διανυκτέρευση σε πανδοχείο/ guest house.

10η Ημέρα : ΚΑΛΑΪΚΟΥΜΠ - ΧΟΡΟΝΓΚ (260 km/6-7 ώρες)

Πρωινή αναχώρηση για Χορόνγκ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης επαρχίας Gorno Badakhshan. Αν και είναι μια από τις πιο φτωχές πόλεις του Τατζικιστάν, έχει πανεπιστήμιο και 12 σχολεία, καθώς και τον δεύτερο μεγαλύτερο βοτανικό κήπο του κόσμου. Άφιξη και περιήγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθούμε το Μουσείο της και την τοπική αγορά. Τακτοποίηση ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

11η Ημέρα : ΧΟΡΟΝΓΚ - ΙΣΚΟΣΙΜ (100 km)

Αναχωρούμε σήμερα το πρωί για μία ακόμα υπέροχη διαδρομή, με προορισμό το Ισκοσίμ. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας θα επισκεφθούμε τους βοτανικούς κήπους της περιοχής. Συνεχίζουμε για το θεραπευτικό κέντρο Garm Chashma και τις ιαματικές πηγές του, το οποίο βρίσκεται 42 χιλιόμετρα από το Χορόνγκ. Οι πηγές βρίσκονται σε μια γραφική περιοχή, μέσα σε μια βαθιά κοιλάδα. Τα γύρω βουνά είναι κατάφυτα από έλατα και θάμνους μαύρης σταφίδας. Άφιξη και διανυκτέρευση σε πανδοχείο/ guest house στο Ισκοσίμ.

12η Ημέρα : ΙΣΚΟΣΙΜ - ΛΑΝΓΚΑΡ (70 km)

Συνεχίζοντας σήμερα το οδοιπορικό μας προς το Λανγκάρ, θα έχουμε επιλεγμένες στάσεις για να επισκεφθούμε ένα από τα παλιά φρούρια στον Δρόμο του Μεταξιού στο Ναμαντγκούτ, μια στούπα στο Βρανγκ, τις ιερές θερμές πηγές Bibi Fatima Zahra, καθώς και τα ερείπια του φρουρίου Yamchun, που κάποτε φύλαγε τον κλάδο του Δρόμου του Μεταξιού προς το Παμίρ. Άφιξη και διανυκτέρευση σε πανδοχείο/guest house στο Λανγκάρ.

13 Ημέρα : ΛΑΝΓΚΑΡ - ΜΟΥΡΓΚΑΜΠ (100 km/3-4 ώρες)

Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδρομής μας για το Μουργκάμπ μέσω της κοιλάδας Αλιτσούρ, θα επισκεφθούμε τον χώρο Shakhty, όπου θα δούμε θαυμάσια πετρογλυφικά, κάποια από τα οποία ανήκουν στην παλαιολιθική εποχή. Φθάνοντας στο Μουργκάμπ θα επισκεφθούμε την τοπική αγορά και ένα κατάστημα για αγορά σουβενίρ. Διανυκτέρευση σε πανδοχείο/guest house.

14η Ημέρα : ΜΟΥΡΓΚΑΜΠ - ΣΑΡΙ ΤΑΣ (180 km/5-6 ώρες)

Σήμερα κατευθυνόμαστε στα σύνορα του Τατζικιστάν με το Κιργιστάν. Μετά τις συνοριακές διατυπώσεις θα συνεχίσουμε για το χωριό Σάρι Τας, όπου θα διανυκτερεύσουμε σε πανδοχείο/guest house

15η Ημέρα : ΣΑΡΙ ΤΑΣ - ΚΑΣΓΚΑΡ [ΚΙΝΑ] (95 km/2 ώρες)

Πρωινή αναχώρηση για τα σύνορα Κιργιστάν-Κίνας. Αφού περάσουμε τις συνοριακές διατυπώσεις και εισέλθουμε στην Κίνα, θα κατευθυνθούμε στο Κασγκάρ. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

16η Ημέρα : ΚΑΣΓΚΑΡ

Εκεί όπου οι ορεινοί όγκοι της Κεντρικής Ασίας αγκαλιάζουν την έρημο Τακλαμακάν και το Ισλάμ διαπερνά τα σύνορα της Κίνας, βρίσκεται η σημαντικότερη όαση της Κινεζικής Δύσης, το Κασγκάρ, μια πόλη-σταθμός στον Δρόμο του Μεταξιού και των καραβανιών της Κεντρικής Ασίας. Η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Ουιγούροι και η πόλη είναι διάσπαρτη με μνημεία μουσουλμανικής αρχιτεκτονικής. Οι δρόμοι της αντηχούν μέχρι σήμερα τα βαρυφορτωμένα με πολύτιμα αγαθά καραβάνια που διέσχιζαν το πιο εχθρικό τοπίο της γης και αποπνέουν την εξωτική ατμόσφαιρα της ένδοξης εκείνης εποχής, φέρνοντας μνήμες που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας θα επισκεφθούμε το περίφημο τζαμί Idkagh, το μαυσωλείο του Apak Hoja, την αγορά και την παλιά πόλη με τα τυπικά σπίτια των Ουιγούρων. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

17η Ημέρα : ΚΑΣΓΚΑΡ (Αυτοκινητόδρομος Καρακορούμ, λίμνη Καρακούλ)

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για τον περίφημο αυτοκινητόδρομο Καρακορούμ (ΚΚΗ), που αποτελεί τη σημερινή εκδοχή του Δρόμου του Μεταξιού. Ο θρυλικός οδικός αυτός άξονας μήκους 1.250 χιλιομέτρων από το Κασγκάρ στο Ισλαμαμπάντ, χαραγμένος στ΄ αχνάρια του Δρόμου του Μεταξιού, ήταν ο δρόμος που συνέδεσε φυλές, λαούς, πολιτισμούς και δόγματα, ο δρόμος της διακίνησης αγαθών και ανθρώπων, ο δρόμος που διέτρεξαν Ινδοί, Άραβες, Έλληνες, Σκύθες και Μογγόλοι. Δρόμος-κλειδί, μοναδική διέξοδος στα σπλάχνα του ορεινού συγκροτήματος. Στη δεκαετία του 1960 το Πακιστάν και η Κίνα ξεκίνησαν ένα από τα πιο κολοσσιαία έργα: τη κατασκευή ενός δρόμου διπλής κατεύθυνσης ανάμεσα στα ψηλότερα βουνά του πλανήτη, σε περιοχές που υπήρχαν μόνο κάποια λαξεμένα μονοπάτια. Μετά από έναν μικρό περίπατο κοντά στη λίμνη Καρακούλ θα επιστρέψουμε στο Κασγκάρ. Διανυκτέρευση.

18η Ημέρα : ΚΑΣΓΚΑΡ - ΝΑΡΙΝ [ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ]

Επιστέφουμε σήμερα στο Κιργιστάν και αφού περάσουμε τις συνοριακές διατυπώσεις, θα συνεχίσουμε για την πόλη Tash Rabat, όπου θα δούμε το ομώνυμο Καραβάν Σεράι - ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο του πρώιμου μεσαίωνα - και θα καταλήξουμε στην πόλη Ναρίν. Διανυκτέρευση.

19η Ημέρα : ΝΑΡΙΝ - ΜΠΙΣΚΕΚ

Στη σημερινή διαδρομή μας για το Μπισκέκ θα σταματήσουμε στο χωριό Kochkor, το οποίο αποτελεί σημείο ξεκούρασης και ανάκτησης δυνάμεων για τους νομάδες και ταξιδιώτες από τους αρχαίους ακόμα χρόνους. Σήμερα φημίζεται για τις τοπικές χειροτεχνίες. Επισκεπτόμαστε το τοπικό μουσείο χειροτεχνίας και συνεχίσουμε για το Μπισκέκ. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

20η Ημέρα : ΜΠΙΣΚΕΚ - ΑΛΑ ΑΡΤΣΑ - ΜΠΙΣΚΕΚ [ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ]

Θα επισκεφθούμε το Εθνικό Πάρκο Άλα Αρτσά, που απλώνεται σε ένα δασώδες φαράγγι του ποταμού Άλα Αρτσά και στα γύρω βουνά. Είναι ένα αυθεντικό αλπικό πάρκο με 20 παγετώνες και 50 κορυφές. Δημιουργήθηκε το 1976 και πολλοί ορειβάτες της Σοβιετικής Ένωσης το χρησιμοποιούσαν για την εκπαίδευσή τους. Εδώ θα νιώσουμε την ελευθερία και το μέγεθος που χαρακτηρίζει τα ορεινά τοπία της Κεντρικής Ασίας. Επιστροφή στο Μπίσκεκ. Κατά τη διάρκεια του δείπνου μας σε τοπικό εστιατόριο θα παρακολουθήσουμε μια φολκλορική παράσταση με παραδοσιακά τραγούδια και θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την πλούσια μουσική παράδοση αυτής της τόσο ενδιαφέρουσας χώρας. Θα μας κάνουν εντύπωση τα μουσικά όργανα της περιοχής, όπως το Komuz - τοπική κιθάρα, temiz komuz - ένα σιδερένιο πνευστό όργανο και το φλάουτο του Κιργιστάν. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

21η Ημέρα : ΜΠΙΣΚΕΚ - ΑΘΗΝΑ

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.
Κατάλογος > Πατήστε εδώ