Douala.jpg
ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
19 ΗΜΕΡΕΣ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ημέρα 1: ΑΘΗΝΑ – ΛΑΓΟΣ

Πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για το Λάγος της Νιγηρίας. Άφιξη αργά το απόγευμα και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας για δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 2: ΛΑΓΟΣ – ΑΜΠΕΟΚΟΥΤΑ (100 χλμ)

H μέρα μας ξεκινάει με ξενάγηση στην μεγαλύτερη πόλη της Νιγηρίας το Λάγος, που είναι χτισμένο πάνω σε νησιά στη νοτιοδυτική πλευρά της ομώνυμης λιμνοθάλασσας. Το Λάγος δεν είναι μόνο η πρώην πρωτεύουσα της χώρας, αλλά και το μεγαλύτερο λιμάνι της. Εμείς θα ξεναγηθούμε στην παλιά συνοικία της πόλης όπου επιβιώνουν κάποια κτίρια με την παραδοσιακή βραζιλιάνικη αποικιοκρατική αρχιτεκτονική καθώς και στο Εθνικό Μουσείο με εκθέματα Νιγηριανής τέχνης. Στη συνέχεια αναχωρούμε για την Αμπεοκούτα, στην επαρχία Ογκούν, την περιοχή όπου κατοικεί η φυλή Γιουρούμπα. Η πόλη είναι «θεμελιωμένη» στον ιερό βράχο Ολούμο τον οποίο και θα επισκεφθούμε για να μάθουμε την ιστορία του αλλά και για να θαυμάσουμε την εξαιρετική θέα της πόλης. Η μέρα μας θα κλείσει με επίσκεψη στην τοπική αγορά.

Ημέρα 3: ΑΜΠΕΟΚΟΥΤΑ - ΠΟΡΤΟ ΝΟΒΟ(ΜΠΕΝΙΝ) 150 χλμ

Μετά το πρωινό, αφήνουμε την Νιγηρία και κατευθυνόμαστε προς το Πόρτο Νόβο του Μπενίν. Χτισμένο στις όχθες της λίμνης Νοκουέ, αποτελεί μία όαση συγκρινόμενο με τις χαοτικές μητροπόλεις της Αφρικής. Η Αφρο-βραζιλιάνικη αρχιτεκτονική των σπιτιών καθώς και το μεγάλο Τζαμί και φυσικά το Εθνογραφικό Μουσείο της πόλης θα γεμίσουν ευχάριστα το απόγευμά μας.

Ημέρα 4: ΠΟΡΤΟ ΝΟΒΟ

Σήμερα θα απολαύσουμε μία βαρκάδα με παραδοσιακά κανό στον «Μαύρο Ποταμό» θα επισκεφθούμε καλλιτέχνες του Ταμ Ταμ στην Ατζάρα και θα περπατήσουμε στο παραδοσιακό χωρίο τους για να μάθουμε για τη ζωή τους, τα ήθη και τα έθιμά τους. Το απόγευμα επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας στο Πόρτο Νόβο.

Ημέρα 5:ΠΟΡΤΟ ΝΟΒΟ - ΓΚΑΝΒΙΕ - ΚΟΤΟΝΟΥ (100 χλμ)

Η σημερινή μέρα προβλέπεται συγκλονιστική καθώς θα επισκεφθούμε το Γκανβίε, τη «Βενετία της Αφρικής». Πρόκειται για ένα παραλίμνιο οικισμό 40 περίπου χιλιόμετρα βορείως του Κοτονού. Εκεί οι άνθρωποι της φυλής Τοφινού ζουν σε καλύβες με πασσάλους μέσα στη λίμνη φτιαγμένες από τοπικό μπαμπού. Η πόλη απλώνεται για πολλά χιλιόμετρα μέσα στο νερό και οι κάτοικοί της ασχολούνται αποκλειστικά με το ψάρεμα. Μοναδικές εικόνες της καθημερινής τους ζωής στα σπίτια και στις πλωτές αγορές, θα μας χαρίσουν μερικές από τις πιο ζηλευτές φωτογραφικές στιγμές του ταξιδιού. Το απόγευμα θα εξερευνήσουμε την αγορά Νταντόκπα στο Κοτονού όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

Ημέρα 6: ΚΟΤΟΝΟΥ (ΑΜΠΟΜΕΪ)

Μετά το πρωινό αναχωρούμε για το Αμπομέι, την πρωτεύουσα του άλλοτε κραταιού βασιλείου της Δαχομέης. Πρόκειται για μία από τις πιο ιστορικές πόλεις της Αφρικής με παλάτια και γαλλική αποικιοκρατική αρχιτεκτονική η οποία βρίσκεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Εκτός από την ίδια την πόλη και φυσικά τα παλάτια της θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία τελετή Βουντού! Αργά το απόγευμα επιστρέφουμε στο Κοτονού για διανυκτέρευση.

Ημέρα 7: ΚΟΤΟΝΟΥ - ΟΥΙΝΤΑ - ΤΟΝΓΚΟΒΙΛ - ΛΟΜΕ (150 χλμ)

Όλη η ιστορία της Δυτικής Αφρικής είναι σίγουρα συνυφασμένη με το εμπόριο των σκλάβων. Τα μεγάλα όμως διαμετακομιστικά κέντρα βρίσκονται στις παράκτιες πόλεις της Δυτικής Αφρικής. Ένα από αυτά ήταν κάποτε και η Ουιντά πρώτος σταθμός της σημερινής μας μέρας 45 χλμ δυτικά της Κοτονού. Εκτός από τα κτίσματα που σηματοδοτήθηκαν ως σημεία «μη επιστροφής» μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο «Ναός με τους πύθωνες» ένα ιερό μέρος όπου δοξασίες και τελετές βουντού, μας πάνε πίσω σε αυτό που ονομάζουμε αρχέγονη Αφρική. Επόμενος σταθμός, λίγο μετά τα σύνορα με το Τόνγκο, η αποικιακή πόλη Τονγκοβίλ κι ένας ακόμη ναός Βουντού θα κλείσουν τη σημερινή μας μέρα, λίγο πριν φτάσουμε στην πρωτεύουσα Λομέ.

Ημέρα 8: ΛΟΜΕ

Το Λομέ κάποτε ονομάζονταν «Το Μαργαριτάρι της Δυτικής Αφρικής» κάτι που ακόμα και σήμερα αποτυπώνεται στους φαρδύς δενδροφυτεμένους δρόμους της. Εμείς θα τους περπατήσουμε, θα φωτογραφήσουμε τα λιγοστά δείγματα της αποικιακής αρχιτεκτονικής της, θα χαθούμε στα χωμάτινα σοκάκια της Μεγάλης Αγοράς των Φετίχ με των κάθε λογής παράξενα αντικείμενα όπως κόκκαλα, δέρματα ζωών και αποτρόπαιων ομοιωμάτων για τις τελετές βουντού και θα ψωνίσουμε τα αναμνηστικά μας στην παραδοσιακή αγορά της.

Ημέρα 9: ΛΟΜΕ - ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

Λίγο πριν το μεσημέρι πετάμε για την Αντις Αμπέμπα, όπου φθάνουμε το βράδυ. Υποχρεωτική διανυκτέρευση για να περάσουμε στην άλλη πλευρά της Αφρικής, στην καρδιά της Μαύρης Ηπείρου στους ορεινούς όγκους, τις λίμνες και τα ποτάμια για να συναντήσουμε τις πολεμοχαρείς φυλές των Τούτσι και των Χούτου.

Ημέρα 10: ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ

Μετά το πρωινό πετάμε για την Μπουζουμπούρα, την πρωτεύουσα του μικροσκοπικού Μπουρούντι. Άφιξη το απόγευμα και ξενάγηση στα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης και στην τοπική αγορά της.

Ημέρα 11: ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ - ΛΙΜΝΗ ΤΑΓΚΑΝΙΚΑ - ΜΠΟΥΤΆΡΕ (100 χλμ)

Η Μπουζουμπούρα είναι χτισμένη στην βορειοανατολική όχθη της Λίμνης Τανγκανίκα. Πρόκειται για την Τρίτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο σε όγκο γλυκού νερού, η οποία τροφοδοτεί τον ποταμό Κονγκό. Σήμερα θα απολαύσουμε μία βαρκάδα στη λίμνη για να δούμε τα ψαροχώρια της φυλής των Χούτου. Στη συνέχεια αφήνουμε το Μπουρούντι και αναχωρούμε για το Μπουτάρε της Ρουάντα μέσα από μια διαδρομή διάστικτη από χωριά. Φτάνοντας θα απολαύσουμε παράσταση με παραδοσιακούς χορούς.

Ημέρα 12: ΜΠΟΥΤΑΡΕ - ΝΥΑΝΖΑ - ΚΙΓΚΑΛΙ (140 χλμ)

Μετά το πρωινό αναχωρούμε για την Νυάνζα, τη Βασιλική πρωτεύουσα της Ρουάντα. Εκεί θα ξεναγηθούμε στο παλάτι και θα συναντήσουμε μέλη της Βασιλικής Οικογένειας της φυλής των Τούτσι. Κορυφαίο αξιοθέατα το ίδιο το χωρίο και οι διάσημες αγελάδες Άνκολε με τα μεγαλύτερα κέρατα στον κόσμο. Στη συνέχεια αναχωρούμε για την πρωτεύουσα της Ρουάντας, το Κινγκάλι. Η απογευματινή μας επίσκεψη περιλαμβάνει το Μνημείο της Γενοκτονίας. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά για τα γεγονότα του 1994, που κυριολεκτικά ξεκλήρισαν ολόκληρους πληθυσμούς, εκτόπισαν οικογένειες και χωριά ολόκληρα από τις πατρογονικές τους εστίες κι έφεραν στο προσκήνιο της επικαιρότητας μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του ανθρώπινου γένους. Τόπος μνήμης και παραδειγματισμού συνάμα για όλους μας!

Ημέρα 13: ΚΙΝΓΚΑΛΙ - ΛΙΜΝΗ ΜΠΟΥΝΙΟΝΙ (ΟΥΓΚΑΝΤΑ) 150 χλμ

Η Αφρική δεν έχει μόνο μία πανσπερμία φυλών, διαθέτει και μια μοναδική ποικιλία γεωλογικών μεταμορφώσεων που προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τη μοναδική ιστορία της διαμόρφωσης του πλανήτη μας. Η σημερινή μας λοιπόν διαδρομή περνά από την κορυφογραμμή Βιρούγκα με τα σβησμένα ηφαίστεια που φιλοξενούν στις πλαγιές τους φυτείες τσαγιού, παραδοσιακά χωριά και τροπικά δάση. Τελικός μας προορισμός η Λίμνη Μπουνιόνι πατρίδα της φυλής των πυγμαίων Τούα τους οποίους και θα επισκεφθούμε. Απόψε η διανυκτέρευση θα γίνει λότζ στις όχθες της λίμνης.

Ημέρα 14: ΛΙΜΝΗ ΜΠΟΥΝΙΟΝΙ - ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΠΟΥΙΝΤΙ 85 χλμ

Το πρωί θα απολαύσουμε τη μοναδική θέα της λίμνης και στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το Εθνικό Πάρκο Μπουίντι. Καθοδόν θα σταθούμε στα χωριά Μπακίγκα, μιας φυλής με έντονη παράδοση στη μουσική και στο χορό, τέχνες στις οποίες εξασκούνται ήδη από την παιδική ηλικία. Η άφιξή μας στο Λότζ στις παρυφές του Εθνικού Πάρκου Μπουίντι θα γίνει νωρίς το απόγευμα. Είναι η καλύτερη ώρα να απολαύσετε τον καφές σας ατενίζοντας την αδιαπέραστη ζούγκλα της απέναντί πλαγιάς που κρύβει μέσα της του Ασημότριχους Γορίλες.

Ημέρα 15: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΠΟΥΙΝΤΙ(Γνωριμία με τους Γορίλες)

Η μέρα που περιμέναμε όλοι έφτασε. Τι πιο αρχέγονο, τι πιο ξεχωριστό να περάσει κανείς μία μέρα με μία οικογένεια Ασημότριχων Γοριλών! Νωρίς το πρωί αναχωρούμε για την είσοδο του Πάρκου. Παίρνουμε οδηγίες από τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί, και αφού χωριστούμε σε μικρές ομάδες ξεκινάμε για να ανιχνεύσουμε αυτά τα μοναδικά πλάσματα. Πυκνή βλάστηση, χωμάτινα μονοπάτια και κυρίως η αγωνία της εξερεύνησης γεννούν πρωτόγνωρα συναισθήματα. Όποιος δεν έχει ζήσει αυτή την πορεία στο …άγνωστο, αυτή τη προσμονή να συναντήσει το αναπάντεχο, σίγουρα δεν μπορεί να καταλάβει το μεγαλειώδες της μέρας. Η όποια δυσκολία, φαίνεται αμελητέα όταν ξαφνικά αντικρύζει κανείς αυτά τα μοναδικά ζώα που το ύψος τους είναι σχεδόν σαν του ανθρώπου, να χαϊδεύουν τα μικρά τους, να τα ταΐζουν, να επικοινωνούν μεταξύ τους και κυρίως να εξερευνούν τους παράξενους επισκέπτες που ήρθαν να τους συναντήσουν. Η μία ώρα που επιτρέπεται να μείνουμε δίπλα τους θα χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Μία μέρα που θα σας φέρει εκατομμύρια χρόνια πριν, τότε που πάνω στον πλανήτη άνθρωποι και θηρία αναμετριόνταν για την κυριαρχία των αγαθών. Μια μέρα σίγουρα δύσκολη αλλά και τόσο μοναδική που αξίζει όλα τα ταξίδια του κόσμου. Είστε οι τυχεροί που βρίσκεστε εδώ! Το απόγευμα επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο θα βλέπετε σίγουρα τη ζωή με άλλα μάτια και η προσπάθειά σας θα σας έχει κάνει πραγματικά περήφανους!

Ημέρα 16: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΠΟΥΙΝΤΙ - ΠΑΡΚΟ ΚΟΥΙΝ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ (280 χλμ)

Σήμερα η μέρα δεν απαιτεί πεζοπορία καθώς θα διασχίσουμε οδικώς τις σαβάνες της δυτικής Ουγκάντα με τελικό προορισμό το Εθνικό Πάρκο Κουίν Ελίζαμπεθ. Μόνο εικόνες άγριας πανίδας και χλωρίδας, κοίτες ξεροπόταμων και η μυρωδιά της μαύρης Αφρικής θα μας συντροφεύσουν μέχρι το Λότζ μας στις όχθες της λίμνης Τζώρτζ.

Ημέρα 17: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΥΙΝ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ

Νωρίς το πρωί ξεκινάμε για Σαφάρι στο Εθνικό Πάρκο όπου ζουν αντιλόπες, ζέβρες, ελέφαντες, βουβάλια, ιπποπόταμοι και λιοντάρια. Θα φωτογραφήσουμε τις αγέλες τους κι αν είμαστε τυχεροί θα πετύχουμε και κανένα λιοντάρι των δένδρων. Μεσημεριανή ξεκούραση στο Λότζ και το απόγευμα θα απολαύσουμε βαρκάδα στο κανάλι Καζίνγκα.

Ημέρα 18: ΠΑΡΚΟ ΚΟΥΙΝ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ - ΕΝΤΕΜΠΕ 350 χλμ

Μετά το πρωινό αναχωρούμε για το Έντεμπε τελευταίο σταθμό αυτού του συγκλονιστικού οδοιπορικού στην αρχέγονη Αφρική. Καθοδόν θα επισκεφθούμε το μουσείο Ιγκόγκο στην περιοχή Μπαράρα με πλούσια συλλογή πήλινων αγγείων και λαογραφικών αντικειμένων από τις διάφορες φυλές της Κεντρικής Αφρικής. Μια θαυμάσια ευκαιρία να «ανακεφαλαιώσουμε» ένα σπάνιο οδοιπορικό!

Ημέρα 19: ΕΝΤΕΜΠΕ - ΑΘΗΝΑ

Νωρίς το πρωί επιστροφή στην Ελλάδα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το ανωτέρω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό
Για τις παροχές της κάθε αναχώρησης συμβουλευτείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής στον τιμοκατάλογο

Τιμοκατάλογος > Πατήστε εδώ