iasi-culture-palace-e1412841594800.jpg
ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΚΟΒΙΝΑΣ ΜΠΡΑΣΟΒ ΣΙΓΚΙΣΟΑΡΑ ΣΙΜΠΙΟΥ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
 
                                                                ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Το Βουκουρέστι είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Νταμπόβιτσα. Σύμβολο της εποχής επί Τσαουσέσκου, το Παλατούλ Παρλαμεντουλούι (Palatul Parlamentului) ή πρώην «Σπίτι του Λαού», χώρος στέγασης του Κομμουνιστικού Κόμματος, που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της λεωφόρου Ουνιρέα (Bulevardul Unirii) και είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό οικοδόμημα σταλινικού τύπου της μεταπολεμικής περιόδου. Με επιφάνεια που φτάνει τα 330.000 τ.μ., είναι το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο κτίριο στον κόσμο μετά το Πεντάγωνο των ΗΠΑ - ένα συνονθύλευμα διαφορετικών αρχιτεκτονικών στυλ με λευκή πρόσοψη, 12 ορόφους και 1.100 δωμάτια. Σαν μια ευθεία, η φαρδιά λεωφόρος Ουνιρέα οδηγεί στην ομώνυμη πλατεία, που είναι η μεγαλύτερη της πόλης, με πολλά κτίρια που παραπέμπουν στο στιβαρό στυλ της εποχής του υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά και διαφημίσεις με φώτα νέον που θαμπώνουν με τα έντονα χρώματά τους μόλις πέσει το σκοτάδι. Σε κοντινή απόσταση, ένα ολόκληρο τετράγωνο καταλαμβάνεται από το Πατριαρχείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ υπογείως της πλατείας περνάει ο ποταμός Νταμπόβιτα (Dâmbovita) που βγαίνει στην επιφάνεια λίγα μέτρα πιο πέρα. Η καρδιά του ιστορικού κέντρου απλώνεται μέχρι την πλατεία της Επανάστασης (Piata Revolutiei), όπου δεσπόζει το υπουργείο Εσωτερικών, ένα βαρύ κτίριο σταλινικής αρχιτεκτονικής που στέγαζε την κεντρική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος. Εδώ ο Τσαουσέσκου εκφώνησε τον τελευταίο λόγο του στις 21 Δεκεμβρίου 1989. Απέναντι, η Εθνική Πινακοθήκη με έργα Ευρωπαίων και Ρουμάνων καλλιτεχνών και πολύ κοντά το εντυπωσιακό κτίριο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. Λίγα μέτρα πιο κάτω υψώνεται το ιδιόρρυθμο μοντερνιστικό άγαλμα της Επανάστασης, ενώ μερικές δεκάδες μέτρα βορειότερα ένα από τα πιο όμορφα νεοκλασικά μνημεία του Βουκουρεστίου, το Romanian Athenaeum, που ανεγέρθηκε το 1888 και είναι το σημερινό μέγαρο μουσικής της πόλης.

 
                                                                ΚΑΡΠΑΘΙΑ ΟΡΗ

Τα Καρπάθια Όρη είναι οροσειρά που σχηματίζει τόξο μήκους περίπου 1.500 χιλιομέτρων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και είναι η δεύτερη σε μήκος οροσειρά στην Ευρώπη (μετά τα Σκανδιναβικά Ορη, 1.700 χλμ.). Διαθέτουν τους βιότοπους για τους μεγαλύτερους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς καφέ αρκούδας, λύκου, αίγαγρουκαι λύγκα, με την υψηλότερη συγκέντρωση στη Ρουμανία, καθώς και πάνω από το ένα τρίτο όλων των Ευρωπαϊκών φυτικών ειδών. Τα Καρπάθια και πρόποδές τους έχουν πολλά ιαματικά και μεταλλικά νερά, με τη Ρουμανία να διαθέτει το ένα τρίτο των συνολικών της Ευρώπης. Η Ρουμανία διαθέτει επίσης τη μεγαλύτερη επιφάνεια παρθένων δασών στην Ευρώπη (πλην της Ρωσίας), τα περισσότερα από αυτά στα Καρπάθια, με τα Νότια Καρπάθια να αποτελούν τη μεγαλύτερη αδιάσπαστη δασική έκταση της Ευρώπης.  

                                                                ΜΠΡΑΣΟΒ

Το Μπρασόβ είναι μια καταπράσινη πόλη στην καρδιά της Ρουμανίας. Η παλιά του πόλη χωρίζεται σε τρεις γειτονιές, τη γερμανική, την ουγγρική και τη ρουμάνικη, και εντυπωσιάζει από τα επιβλητικά κτίρια, τα μεγαλοπρεπή παλάτια και τον αέρα μυστηρίου που περιβάλλει την πόλη. Στα αξιοθέατα της πόλης συγκαταλέγονται η κεντρική πλατεία Piata Sfatului που λειτουργεί από το 1364 υπαίθρια αγορά, η Μαύρη Εκκλησία στη γερμανική συνοικία, η ελληνορθόδοξη εκκλησία, ο "δρόμος-σχοινί" που είναι ο στενότερος δρόμος της Ρουμανίας, η Πύλη της Αικατερίνης, η τελευταία πύλη της πόλης που σώζεται ακόμη από το Μεσαίωνα, και πολλά ακόμη, ενώ στο κέντρο της πόλης θα βρείτε εστιατόρια με παραδοσιακή κουζίνα αλλά και κουζίνα από όλο τον κόσμο. Πολύ κοντά στην πόλη βρίσκεται και το κάστρο του Μπραν, το κάστρο που ο θρύλος θέλει να κατοικούσε ο Βλαντ Τσέπες, γνωστός ως Κόμης Δράκουλας. 12 χιλιόμετρα από το Μπρασόβ η Ποϊάνα Μπρασόβ, ένα πολύ δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο που διατηρεί μέχρι σήμερα το παραδοσιακό χρώμα τρανσιλβανικού χωριού. Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου είναι σύγχρονες και υψηλού επιπέδου. Οι μετακινήσεις στο χωριό γίνονται με άμαξες που τις σέρνουν άλογα και λειτουργεί σχολή ιππασίας για μικρούς και μεγάλους.

                                                                ΣΙΝΑΪΑ

Σινάϊα είναι μια πόλη και ένα ορεινό θέρετρο στην επαρχία Prahova της Ρουμανίας. Βρίσκεται στην ιστορική περιοχή του Muntenia . Η πόλη πήρε το όνομά της από τη Μονή Σινιάγια του 1695, γύρω από την οποία χτίστηκε. Η πόλη ονομάζεται και "Διαμάντι των Καρπαθίων" καθώς αποτελούσε κάποτε έναν από τους αγαπημένους προορισμούς της υψηλής κοινωνίας της Ρουμανίας. Εξελίχτηκε σε σημαντικό θέρετρο όταν ο βασιλιάς Κάρολος Α΄ αποφάσισε να χτίσει εκεί τη θερινή κατοικία του, το εκπληκτικό Παλάτι Peles, το 1870 που μέχρι σήμερα αποτελεί σύμβολο της περιοχής και της χώρας. Επίσης, πολύ κοντά στο παλάτι βρίσκεται και το φημισμένο Μοναστήρι του Καντακουζηνού. Το χιονοδρομικό του Σινάϊα 120km από το Βουκουρέστι και 44km από το Brasov, βρίσκεται σε ένα από τα πλατώ των βουνών Bucegi σε υψόμετρο 767 μέτρων και φτάνει έως και τα 2000 μέτρα. Είναι ένα σημαντικό χιονοδρομικό που με τις ενδιαφέρουσες πίστες του έχει εξελιχθεί σε έναν δημοφιλή προορισμό τα τελευταία χρόνια.

                                                                ΚΑΣΤΡΟ ΠΕΛΕΣ

Το κάστρο Πέλες, είναι για πολλούς το ομορφότερο από άλλα που υπάρχουν στη Ρουμανία αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στην ορεινή κοιλάδα του ποταμού Πράχοβα, εξήντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Πλοέστι και πενήντα χιλιόμετρα νότια από το Μπρασόφ. Κτισμένο ανάμεσα στο 1873 και στο 1883, στην ορεινή μικρή πόλη Σινάια, είναι κορυφαίο δείγμα γερμανικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Ανάμεσα στα 160 συνολικά δωμάτια του κάστρου ξεχωρίζουν αρκετά που είναι φορτωμένα με πολυελαίους από κρύσταλλα Μουράνο, πορσελάνες Σεβρών, είναι ντυμένα με δέρμα από την Κόρντοβα, ενώ τα παράθυρα είναι κατασκευασμένα από γερμανικό γυαλί, υψηλής ποιότητας. Από το 1948 πέρασε στην ιδιοκτησία του Ρουμανικού κράτους και μετατράπηκε σε μουσείο.

                                                                ΠΥΡΓΟΣ ΜΠΡΑΝ

Το κάστρο Μπραν χτίστηκε το 1212 και βρίσκεται στην πόλη Μπρασόφ της Ρουμανίας. Αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες τουρίστες καθημερινά και αποτελεί το δεύτερο πιο ακριβό ακίνητο προς πώληση στον κόσμο. Το κάστρο είχε αρχικά χτιστεί από ιππότες ως οχυρό αλλά τον 15ο αιώνα πέρασε στην κατοχή του πρίγκιπα Βλαντ Τσέπες. Το 1947 τo κομμουνιστικό καθεστώς κατάσχεσε το κάστρο από τη βασιλική οικογένεια και το μετέτρεψε σε μουσείο το 1957. Το ρουμανικό κράτος έδωσε πίσω το κάστρο στην οικογένεια των Αψβούργων το 2006, αφού συμφωνήθηκε να συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο για την επόμενη τριετία. Τελικά ο Κόμης Δράκουλας υπήρξε ή ήταν ένας πλασματικός χαρακτήρας; Η ιστορία του Δράκουλα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι φανταστική αλλά κάποτε ένας Δράκουλας υπήρξε. Προφανώς εννοούμε τον Βλάντ Γ΄ Τσέπες. Τον άνθρωπο που έγινε διάσημος για τους φρικτούς τρόπους που διάλεγε για να σκοτώνει τους Οθωμανούς αντιπάλους του. Ένα κακό και φαύλο άνθρωπό, αλλά για την πλειοψηφία των Ρουμάνων έναν εθνικό ήρωα. Τελικά όπως αποδείχθηκε η πραγματική κατοικία του Βλαντ Ντράκουλια, ήταν το απομονωμένο κάστρο Ποϊενάρι σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή της Βλαχίας. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο πρίγκιπας Βλαντ αιχμαλώτισε τους κατοίκους μιας γειτονικής εχθρικής πόλης και τους ανάγκασε να χτίσουν το κάστρο Ποϊενάρι για λογαριασμό του. Λόγω του μεγέθους και της θέσης του, το κάστρο ήταν πολύ δύσκολο να κατακτηθεί. Το σίγουρο είναι ότι στα χρόνια του Βλαντ επεκτάθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως μόνιμη βάση του βλάχου ηγεμόνα, σε αντίθεση με το Μπραν, που φέρεται να ήταν προσωρινό ορμητήριο του για επιδρομές στην Τρανσυλβανία, αλλά και το (ανακαινισμένο) κάστρο Χουνιάντ, όπου φέρεται να φυλακίστηκε για επτά χρόνια, μετά την εκθρόνιση του το 1462. Το κάστρο από το 1476 μετά το θάνατο του ηγεμόνα Βλάντ εγκαταλείφθηκε και το 1888 μια κατολίσθηση έριξε ένα τμήμα του στον παρακείμενο Arges ποταμό. Παρ ‘όλα αυτά, το κάστρο χάρη σε μια ελαφρά επισκευή διατηρεί ακόμη τα τείχη και τους πύργους του. Πάντως για να φτάσει ο επισκέπτης είναι πολύ κουραστικό, γιατί πρέπει να ανέβει με τσιμεντένια σκαλοπάτια στα 1.480 μέτρα. Αξίζει όμως τον κόπο γιατί η θέα από τη βουνοκορφή είναι μοναδική με βαθιά φαράγγια ολόγυρα, γρανιτένιους βράχους και ειδυλλιακές λίμνες.

                                                                ΣΙΜΠΙΟΥ

  Το Σιμπίου είναι πόλη στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας. Ευρισκόμενη 215 χλμ. βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του Ποταμού Τσίμπιν, παραπόταμου του ποταμού Ολτ. Πρωτεύουσα σήμερα της ομώνυμης επαρχίας, τα διαστήματα 1692-1791 1849–65 το Σιμπίου ήταν πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Τρανσυλβανίας. Η πόλη θεωρείται από τις γραφικότερες της Ρουμανίας, καθώς διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία της μεσαιωνικής πόλης. Βρίσκεται σχεδόν πάνω στο πέρασμα από την Βλαχία στην Τρανσυλβανία. Ανήκει στην Κεντρική περιφέρεια, στην επαρχία Σιμπίου. Ο πληθυσμός της πόλης είναι 147.245 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η πόλη επιλέχτηκε για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2007 μαζί με την Πόλη του Λουξεμβούργου. Η χρονιά αυτή ήταν η χρονιά ένταξης της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Σιμπίου είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Ρουμανίας. Πρώην κέντρο των Σαξόνων της Τρανσυλβανίας η παλιά πόλη του Σίμπιου κατετάγη ως «8ο πιο ειδυλλιακό μέρος της Ευρώπης να ζει κανείς" από το Forbes το 2008. Η πόλη διαχειρίζεται το χιονοδρομικό κέντρο Πίλτινις.

                                                                ΣΙΓΚΙΣΟΑΡΑ

Η Σιγκισοάρα είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις και δήμους της Ρουμανίας, η οποία έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό στρατηγικό και εμπορικό ρόλο στην Κεντρική Ευρώπη για πολλούς αιώνες. Τον 12ο αιώνα, πολλοί Γερμανοί τεχνίτες και έμποροι , κλήθηκαν εδώ από τον βασιλιά της Ουγγαρίας για να προστατεύσουν αυτή τη γη και να υπερασπιστούν τα σύνορά της. Ήταν η πρώτη περιοχή που ασχολήθηκε με τα νομίσματα, όπως ο Βλαχικός πρίγκιπας Βλαντ Δράκουλ, ο πατέρας του Βλαντ του Ταβαλούρ - ο τελευταίος που ήταν γνωστός και στους θρύλους όπως ο Δράκουλα, έζησε εδώ στην εξορία και εγκατέστησε νομίσματα που έπρεπε να ξυλοκοπούν στην πόλη, καθώς το νόμισμα ήταν το μονοπώλιο του ουγγρικού βασιλείου. Ήταν επίσης ο πρώτος που αναφέρθηκε στην πόλη με τη ρουμανική του ονομασία Sighisoara στα έγγραφα που έγραψε για αυτόν τον τομέα. Όπως πολλές άλλες πόλεις, η Sighisoara υπέστη στρατιωτική κατοχή, πυρκαγιές και πληγές κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα, αλλά ακόμα και έτσι, παρέμεινε μία από τις καλύτερα διατηρημένες και όμορφες ακροπόλεις της Ευρώπης. Έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Κάθε Ιούλιο πραγματοποιείται ένα μεσαιωνικό Φεστιβάλ στην παλιά ακρόπολη. Η πόλη Sighisoara αποτελείται από δύο μέρη. Το μεσαιωνικό κάστρο χτίστηκε πάνω από ένα λόφο και είναι γνωστό ως το "Citadel" - Cetate. Η κάτω πόλη βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Târnava Mare. Τα σπίτια εξακολουθούν να επισημαίνουν χαρακτηριστικά των εργασιών των τεχνιτών.

                                                    ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΚΟΒΙΝΑΣ

Η Μπουκοβίνα είναι μια ιστορική περιοχή της Ρουμανίας. Το όνομά της σημαίνει "Γη της οξιάς". Βρίσκεται στη βορειοανατολική Ρουμανία, ανάμεσα στους λόφους της βόρειας Μολδαβίας. Εδώ βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς θρησκευτικής τέχνης, παγκοσμίως. Πρόκειται για τα "Ζωγραφισμένα Μοναστήρια της Μπουκοβίνα". Οκτώ ορθόδοξες εκκλησίες μοναδικές στην Ευρώπη, οι οποίες χτίστηκαν από τα τέλη του 15ου αιώνα μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα και αποτελούν αριστουργήματα εμπνευσμένα από τη βυζαντινή τέχνη. Οι εξωτερικοί τοίχοι τους είναι διακοσμημένοι με περίτεχνες τοιχογραφίες, με πορτρέτα αγίων και προφητών, σκηνές από τη ζωή του Ιησού, εικόνες των αγγέλων και των δαιμόνων, του ουρανού και της κόλασης. Οι τοιχογραφίες δεν είναι απλές διακοσμήσεις τοίχων. Αναπαριστούν ολοκληρωμένους κύκλους θρησκευτικών θεμάτων και σκοπός της δημιουργίας τους ήταν να κάνουν γνωστή στους χωρικούς την ιστορία της Βίβλου και τη ζωή σημαντικών αγίων της Ορθοδοξίας, απλώς με τη χρήση της εικόνας. Η εξαιρετική σύνθεσή τους, η κομψότητα των χαρακτήρων και η αρμονία των χρωμάτων συνδυάζονται τέλεια με τη γύρω περιοχή και το περιβάλλον. Είναι αυθεντικές, δεδομένου ότι έχουν υποστεί την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση και καλά διατηρημένες. Οι εκκλησίες αυτές, λόγω της μοναδικότητας και της καλλιτεχνικής τους αξίας, έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Ουνέσκο με τα πολιτιστικά μνημεία.

                                                                ΙΑΣΙΟ

Το Ιάσιο είναι η μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Ρουμανίας και έδρα του ομώνυμου νομού. Βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της Μολδαβίας και ήταν ανέκαθεν ένα από τα κύρια κέντρα της κοινωνικής, πολιτιστικής, ακαδημαϊκής και καλλιτεχνικής ζωής της Ρουμανίας. Η πόλη ήταν πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Μολδαβίας από το 1564 ως το 1859, των Ενωμένων Πριγκιπάτων Μολδαβίας και Βλαχίας από το 1859 ως 1862 και της Ρουμανίας από το 1916 ως το 1918. Απετέλεσε σπουδαίο ελληνικό πνευματικό κέντρο στη περίοδο της τουρκοκρατίας και η συμβολή του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε μεγάλη. Γνωστό ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Ιάσιο αποτελεί σύμβολο στη Ρουμανική ιστορία. Με την απογραφή του 2015 η κυρίως πόλη είχε πληθυσμό 357.192, που την καθιστά τη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Ρουμανίας, ενώ με 464.711 κατοίκους, η αστική περιοχή του Ιασίου ήταν η δεύτερη πολυπληθέστερη της Ρουμανίας (μετά το Βουκουρέστι), ενώ πάνω από 500.000 άνθρωποι ζουν στην περιοχή της. Στεγάζοντας το παλαιότερο Ρουμανικό πανεπιστήμιο και το πρώτο πολυτεχνείο, το Ιάσιο είναι ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα της χώρας, με πάνω από 60.000 φοιτητές σε 5 δημόσια πανεπιστήμια. Η κοινωνική και πολιτιστική ζωή περιστρέφεται γύρω από το Εθνικό Θέατρο Βασίλε Αλεξάντρι (το παλαιότερο στη Ρουμανία), την Κρατική Φιλαρμονική της Μολδαβίας, το Τιτιράσι Ατενέουμ, ένα διάσημο Βοτανικό Κήπο (τον παλαιότερο και μεγαλύτερο στη Ρουμανία), την Κεντρική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη (την παλαιότερη στη Ρουμανία), τα υψηλής ποιότητας πολιτιστικά κέντρα και φεστιβάλ και μια σειρά μουσείων, κατοικιών-μνημείων και θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων.